22 maart 2012
Schoonvader 'Bon pappa' is vandaag aan het poten geslagen van uien (Stuttgarter riesen), wortels (Sugar Snax) en radijsen (rood-wittte). Ook pronk/tuinbonen gaan de grond in (Deze komen van Jan).
Tevens zijn er knoflooktenen geplant naast de reuzeknoflookbollen. 'Bon pappa' heeft goed werk verricht!
Bij de 2 vierkante meter bakken voor de kids staan nu 4 kruiden geplant. Bonenkruid, tijm en nog twee die even bekeken moeten worden.
Bij de mesthoop is een nieuwe gierbak geïnstalleerd aangezien de oude kapot was.
20 maart 2012
Aardappels gepoot!!
Koopmans Blauwe.
VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS. Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.
(1937) Ouders: Zeeuwse Blauwe x Alpha. De kweker van dit vrij vroege, bijna ronde aardappeltje is dhr. C. Koopman. Verder dankt dit ras zijn naam aan de blauwe schil, inwendig is de knol lichtgeel. Annemieke Smit plaatste op internet een rake typering:
‘Koopmans Blauwe’ was voor mij een openbaring. Ik was nooit verder gekomen dan vastkokende en bloemige aardappels. Vastkokende bak je of gebruik je voor salades, bloemige kook je of daar maak je aardappelpuree van. Maar dit kleine, blauwe aardappeltje smaakte romig. Romig? Ja, romig. Ik kan het niet anders omschrijven. Ik testte het bij anderen. Gaf ze een aardappel uit de supermarkt en daarna een ‘Koopmans Blauwe’. En zelfs de minder begaafde fijnproevers wisten het meteen: dit is anders. Bloemig en vastkokend zijn ineens zinloze benamingen geworden. Dit aardappeltje ontsteeg alle categorieën. Helaas, de ‘Koopmans Blauwe’ wordt bijna niet meer verbouwd in Nederland. “Te gevoelig voor ziektes en er zitten zoveel pitjes in dat mensen geen zin hebben om ze te schillen”, verklaarden ze bij boerderij Schellach in Zeeland die tot voor kort mijn favoriete aardappeltje nog in het assortiment had. Vanaf dat moment heb ik me op iedere nieuwe, bijzondere aardappel gestort die ik bij de aardappelboer aantref. Maar geen één kan tippen aan ‘Koopmans Blauwe’.
Noorderling.
VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS. Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.
(1928) Ouders: Bravo x Jam. In Groningen en Friesland bij de liefhebber nog erg in trek! Destijds was het een veelzijdig aardappel, die een voortreffelijke smaak combineerde met een goede verwerkbaarheid in de zetmeelindustrie. Het is een vrij bolle, enigszins onregelmatig gevormde licht kruimige aardappel die vrij vroeg oogstbaar is en toch goed bewaarbaar. Geelschillig, lichtgeel knolvlees. We redden dit rasje van de ondergang door ze met een paar kwekers te blijven telen. Wie doet er mee?
Mayan Twilight.
HOOFDTEELT RAS VOOR FIJNPROEVERS. Een hoofdteelt ras betekent dat deze vanaf september oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf april. De hoofdteelt rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De minimale plantafstand is 70x40cm, wij adviseren om 80x40cm aan te houden.
(2008) Het uiterlijk van deze rood-gele aardappel maakt al nieuwsgierig. De smaak spant de kroon: fijn van textuur, een uitgesproken vast aardappel, min of meer zoet met een tintje amandelsmaak. Het knolvlees is geel met soms een adertje rood erdoorheen. Eigenlijk is de naam ‘Mayan’ niet terecht: ‘Inca Twilight’ was beter geweest, de knollen groeien van oorsprong namelijk niet in het Mayan-gebied… De knollen lenen zich voor koken, bakken, (dunne) chips en frituren. Het is geen bewaaraardappel, dus meteen beginnen met smullen!
De meeste van onze aardappels stammen af van Peruaanse en Zuid-Chileense soorten (Solanum tuberosum). In de hogere delen van de Andes, in Bolivia, groeit de Solanum phureja in een verscheidenheid van cultuurrassen, die al eeuwen daar geteeld worden. Het is de Scottish Crop Research Institute gelukt om voor ons klimaat geschikte rassen te ontwikkelen. Vanwege de unieke smaak en kleur zeer geliefd bij de nieuwsgierige en zich vernieuwende kok!
Frieslander.
VROEG RAS. Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.
(1990) Ouders: Gloria x coderas. Kruimig in de kook, zeer goede smaak. Vanwege zeer hoge opbrengst iets ruimer planten. Voor klei- en zandgrond. Resistent tegen aardappelmoeheid en weinig vatbaar voor phytophthora in de knol. Maat 28/40 bevat ± 90 knollen per 2,5 kg, ze geven 7 stengels per 2 knollen en kunnen op 20 m² worden uitgeplant.
11 maart 2012
Gezaaid in de kweekkas:
- Prei d'Elbeuf (olifant) (1 zakje op 1 meter)
- Cook's garden (stem) broccoli - Kalibroc F1 (40 zaden op 1 meter)
- Barletta ajuin (ongeveer 1 gram op 1 meter - zakje is 5 gram) - Aveve
- Knolselder Cobra Elite (ongeveer 0.25 gram op 1 meter - zakje is 1 gram) - Aveve
- Palmkool - Zwarte van Toscane (ongeveer 0.5 gram op 1 meter - zakje is 2 gram) Vreeken
- Romeinse mini sla (ongeveer 0.25 gram op 1 meter - zakje is 2 gram) - Intratuin
- Rode kool (Ruby perfection F1) (1 zakje op 1 meter) - Juliwa Topline (Vreeken)
Tevens
- Pomp en aggregaat getest: alles in orde
- Mesthoop bewaterd en compostverbeteraar (1 doos van de Boerenbond) toegevoegd
- Woensdag 6 maart 5 kilo kalkpoeder op mesthoop gegooid
- Bloembollen van Math uitgezet
- 1 perceel geharkt
- Paaltjes geslagen
- Opslagschuurtje opgeruimd
- Watervat gevuld met grondwater
Geen opmerkingen:
Een reactie posten