Beste Tuinliefhebbers,
Nog even snel een kleine systeem-update voor 'Le Shed'.
Aangezien 'Bon pappa' de nodige vierkante meters heeft gespit en wij allemaal weten dat zijn rug ook niet meer helemaal je-van-het is, heeft 'Bon pappa' zichzelf een plezier gedaan en bij de lokale discounter een fantastisch mooi apparaat gekocht: een tuinfrees of te wel een cultivator!
Deze tuinfrees met 3 jaar garantie zal ervoor zorgen dat 'Bon pappa' met plezier op 'Le Shed' zal verblijven en zorgt tevens voor een hogere productiviteit.
Onze 'Bon pappa' is regelmatig 'in training' bij Jean/Jan 'Flegme' en ook hier zien we weer een moment van verwondering en overdenking:
Tevens zien we hier onze tuinkat 'Brutus'. Zoals een echte Noordse boskat betaamt komt Brutus alleen als hij er zelf zin in heeft! Brutus is een graag geziene gast op 'Le Shed' aangezien hij de vogels weghoudt van het pasgezaaide pootgoed/zaad. De laatste tijd zijn de vogels in de buurt echter erg gegroeid (Erwin heeft al aangegeven dat de anabolen steroiden die hij 'legaal' heeft gekregen van 'Eddy de Rode Ridder' er niks mee te maken hebben).
Gelukkig is de buurtvrouw zo vriendelijk om met haar sportgeweer (het echte werk voor de wilde zwijnen staat nog thuis) wat vervelende mussen weg te jagen.
Ook heeft Erwin een kleine proefkweek gedaan met zijn Engelse mede-tuinder 'Billy Large'. Het resultaat van de korte kweektest ziet u hieronder. Dit belooft veel voor de toekomst!
Daarnaast wil ik jullie vragen of er iemand handig genoeg is om een mooi entree-bord te kunnen maken voor bij de ingang van 'Le Shed'. Onderstaande foto geeft een voorbeeld weer van een boodschap die gebruikt kan worden>
Nog een aantal impressie-foto's voor de broodnodige inspiratie:
Een historisch correcte beschrijving van het ontstaan van moestuin 'le Shed'; een eerbetoon aan de ongebreidelde durf, moed en inspanning t.b.v. een niet te overtreffen levensvisie. Een spannende roman uit de gemeente Sittard-Geleen over een eenzame Urban Cowboy die een inzicht geeft in het leven op het platteland. Hartverscheurend, confronterend, maar bovenal oprecht en met een vleugje humor. Een diepgaande analyse van de moestuindynamiek!
dinsdag 20 maart 2012
20 maart 2012 - 'Le Shed' 2.0 upgrade naar 2.1
Zoals iedereen onlangs heeft kunnen lezen is een grote update geweest voor 'Le Shed'.
Niet alleen een aggregaat, maar ook een waterpomp zijn nu aanwezig waardoor de spreekwoordelijke 'stront aan de knikker' nu kan worden weggespoeld.
Echter, er zijn meer ontwikkelingen geweest op 'Le Shed'!
Wellicht heeft Erwin uw interesse gewekt met zijn tunnelkas! De fundamenten zijn inmiddels gemaakt en in de grond verankerd!
Het fundament is gemaakt van steigerplanken welke Erwin voor een zeer gunstige prijs op de kop wist te tikken (www.quarius.nl - een spirituele winkel met Lichtwesen, Bach healing, transformatie, Reiki, ontstoren van woningen, oorkaarsen, Chakramassage, Engelen Aroma Olie, Huizen reinigen en had ik genoemd: Lichtwesen essences, OORKAARSEN...... en nieuwe en gebruikte STEIGERPLANKEN). Deze doe-het-zelf winkel voor de ziel en de introspectieve bouwvakker is door 'Le Shed' goedgekeurd. Het keurmerking 'Le Shed Approved' zal een dezer dagen uitgereikt worden aan www.quarius.nl !!
Ook is er een schenking gedaan door Jean 'Flegme', onze bekende buurman. Hij doneerde een 1000 liter vat aan 'Le Shed' en maakte Erwin erg blij!
Gelukkig kon Erwin zijn schoonvader 'Bon pappa' ervan weerhouden zijn oude stokpaardje van zolder te halen: een fundament van minimaal 1 meter diep omdat 1 keer in de 10 jaar het zo hard vriest volgens 'Bon pappa' dat dit zeker nodig is. Een dramatische herinnering kwam bij Erwin meteen naar boven toen hij 'Bon pappa' hoorde aarzelen met het uitspreken van 'Weet je nog in Buchten??'.
Alleen ingewijden weten wat daar in de tuin gebeurd is toen 'Bon pappa' voorstelde een meter diepe fundering te maken voor het HOUTEN tuinhuisje van Erwin........ Hij is namelijk er nooit meer boven op gekomen.......
Dus geen fundering, maar gewoon een paar stoeptegels om de waterbak op hoogte te brengen.
Ook zijn er in de kweekkas wat interessante zaken aan de hand! De zaadjes hebben het kiemvermogen als Erwin tijdens zijn tienerjaren!
Nu niet meteen beginnen te lachen, want elk begin is/was moeilijk, maar de volhouder wint!!
Wellicht nog even voor de echte fans van het eerste uur: herinneren jullie je zwager Ruud nog?? (Al Bundy, No Ma'aM bordje - zie eerste bericht op 'Le Shed')
Afgelopen weekend was het weer raak! Tijdens het verjaardagsfeestje van Erwin's jongste dochter moest 'Bon pappa', zoals gebruikelijk, na het eten even een ommetje maken. Dit keer dus richting 'Le Shed' met in zijn kielzog wat, op agrarisch gebied, onervaren snaken. Zwager Ruud was natuurlijk de laatste die de deur uit kwam en Erwin vroeg zich al af wat hij in zijn broek had verstopt!
Was het een trouser-snake, the black mamba of toch een fles wc-verfrisser??
Natuurlijk had zwager Ruud weer een plannetje. We waren nog niet op 'Le Shed' of hij plaatste een wc-rol op een stok naast de mesthoop, plaatste de wc-verfrisser ernaast en zette de stoel zonder zitvlak ernaast met de wijze woorden van Al Bundy: 'Maybe it possible, just possible, that I have the same toiletseat as Bob Hope!'. Dit natuurlijk alleen voor de kenners!!
Helaas was het beeld van zwager Ruud op zijn favoriete plek met zijn broek op zijn enkels een dusdanige overtreding op de privacy en nudity regels van Google dat deze foto verwijderd diende te worden.
Wel had Erwin nog een foto in het bezit van een niet nader te noemen familielid die na het nuttigen van de nodige drankjes het nodig vond 'Broke Back Mountain' na te spelen:
Diegene die de juiste naam weet te vermelden als reactie op dit artikel, die zal een groente-pakket winnen!
Ook wellicht interessant om te weten is dat Erwin veel moeite gedaan heeft om zijn vitamine C peil op het juiste niveau te krijgen. Investeringen waren nodig, maar de eerste resultaten zijn zichtbaar!
De kruisbessen, die volgens eerdere berichten dus op de vlaai van 'Bon pappa' terecht gaan komen, zijn al de eerste lente-groeistuipen aan het laten zien!
Ook heeft Erwin nog wat aardbeienplantjes van vorig jaar (meer dood dan levend) maar in de grond geduwd. De overige (gekocht bij de Lidl) worden over 3 weken in de grond/worteldoek gepoot!
'Bon pappa' is, as we read ;-), pootaardappelen aan het poten en dit zal ervoor zorgen dat geheel Born voldoende aardappelen zal hebben voor het komende jaar. Bij ons geen Ierse aardappelrot!!!
De volgende rassen gaan vandaag in de grond:
Koopmans Blauwe.
VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS. Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.
(1937) Ouders: Zeeuwse Blauwe x Alpha. De kweker van dit vrij vroege, bijna ronde aardappeltje is dhr. C. Koopman. Verder dankt dit ras zijn naam aan de blauwe schil, inwendig is de knol lichtgeel. Annemieke Smit plaatste op internet een rake typering:
‘Koopmans Blauwe’ was voor mij een openbaring. Ik was nooit verder gekomen dan vastkokende en bloemige aardappels. Vastkokende bak je of gebruik je voor salades, bloemige kook je of daar maak je aardappelpuree van. Maar dit kleine, blauwe aardappeltje smaakte romig. Romig? Ja, romig. Ik kan het niet anders omschrijven. Ik testte het bij anderen. Gaf ze een aardappel uit de supermarkt en daarna een ‘Koopmans Blauwe’. En zelfs de minder begaafde fijnproevers wisten het meteen: dit is anders. Bloemig en vastkokend zijn ineens zinloze benamingen geworden. Dit aardappeltje ontsteeg alle categorieën. Helaas, de ‘Koopmans Blauwe’ wordt bijna niet meer verbouwd in Nederland. “Te gevoelig voor ziektes en er zitten zoveel pitjes in dat mensen geen zin hebben om ze te schillen”, verklaarden ze bij boerderij Schellach in Zeeland die tot voor kort mijn favoriete aardappeltje nog in het assortiment had. Vanaf dat moment heb ik me op iedere nieuwe, bijzondere aardappel gestort die ik bij de aardappelboer aantref. Maar geen één kan tippen aan ‘Koopmans Blauwe’.
Noorderling.
VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS. Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.
(1928) Ouders: Bravo x Jam. In Groningen en Friesland bij de liefhebber nog erg in trek! Destijds was het een veelzijdig aardappel, die een voortreffelijke smaak combineerde met een goede verwerkbaarheid in de zetmeelindustrie. Het is een vrij bolle, enigszins onregelmatig gevormde licht kruimige aardappel die vrij vroeg oogstbaar is en toch goed bewaarbaar. Geelschillig, lichtgeel knolvlees. We redden dit rasje van de ondergang door ze met een paar kwekers te blijven telen. Wie doet er mee?
Mayan Twilight.
HOOFDTEELT RAS VOOR FIJNPROEVERS. Een hoofdteelt ras betekent dat deze vanaf september oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf april. De hoofdteelt rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De minimale plantafstand is 70x40cm, wij adviseren om 80x40cm aan te houden.
(2008) Het uiterlijk van deze rood-gele aardappel maakt al nieuwsgierig. De smaak spant de kroon: fijn van textuur, een uitgesproken vast aardappel, min of meer zoet met een tintje amandelsmaak. Het knolvlees is geel met soms een adertje rood erdoorheen. Eigenlijk is de naam ‘Mayan’ niet terecht: ‘Inca Twilight’ was beter geweest, de knollen groeien van oorsprong namelijk niet in het Mayan-gebied… De knollen lenen zich voor koken, bakken, (dunne) chips en frituren. Het is geen bewaaraardappel, dus meteen beginnen met smullen!
De meeste van onze aardappels stammen af van Peruaanse en Zuid-Chileense soorten (Solanum tuberosum). In de hogere delen van de Andes, in Bolivia, groeit de Solanum phureja in een verscheidenheid van cultuurrassen, die al eeuwen daar geteeld worden. Het is de Scottish Crop Research Institute gelukt om voor ons klimaat geschikte rassen te ontwikkelen. Vanwege de unieke smaak en kleur zeer geliefd bij de nieuwsgierige en zich vernieuwende kok!
Zoals jullie zien is er van alles aan de hand op 'Le Shed' en zal vanaf heden regelmatig een update op deze blog komen!
Komend weekend staat er weer wat te gebeuren: installatie slang aan pomp, oprichten tunnelkasframe en folie etc etc!!
Tot snel!
Niet alleen een aggregaat, maar ook een waterpomp zijn nu aanwezig waardoor de spreekwoordelijke 'stront aan de knikker' nu kan worden weggespoeld.
Echter, er zijn meer ontwikkelingen geweest op 'Le Shed'!
Wellicht heeft Erwin uw interesse gewekt met zijn tunnelkas! De fundamenten zijn inmiddels gemaakt en in de grond verankerd!
Het fundament is gemaakt van steigerplanken welke Erwin voor een zeer gunstige prijs op de kop wist te tikken (www.quarius.nl - een spirituele winkel met Lichtwesen, Bach healing, transformatie, Reiki, ontstoren van woningen, oorkaarsen, Chakramassage, Engelen Aroma Olie, Huizen reinigen en had ik genoemd: Lichtwesen essences, OORKAARSEN...... en nieuwe en gebruikte STEIGERPLANKEN). Deze doe-het-zelf winkel voor de ziel en de introspectieve bouwvakker is door 'Le Shed' goedgekeurd. Het keurmerking 'Le Shed Approved' zal een dezer dagen uitgereikt worden aan www.quarius.nl !!
Ook is er een schenking gedaan door Jean 'Flegme', onze bekende buurman. Hij doneerde een 1000 liter vat aan 'Le Shed' en maakte Erwin erg blij!
Gelukkig kon Erwin zijn schoonvader 'Bon pappa' ervan weerhouden zijn oude stokpaardje van zolder te halen: een fundament van minimaal 1 meter diep omdat 1 keer in de 10 jaar het zo hard vriest volgens 'Bon pappa' dat dit zeker nodig is. Een dramatische herinnering kwam bij Erwin meteen naar boven toen hij 'Bon pappa' hoorde aarzelen met het uitspreken van 'Weet je nog in Buchten??'.
Alleen ingewijden weten wat daar in de tuin gebeurd is toen 'Bon pappa' voorstelde een meter diepe fundering te maken voor het HOUTEN tuinhuisje van Erwin........ Hij is namelijk er nooit meer boven op gekomen.......
Dus geen fundering, maar gewoon een paar stoeptegels om de waterbak op hoogte te brengen.
Ook zijn er in de kweekkas wat interessante zaken aan de hand! De zaadjes hebben het kiemvermogen als Erwin tijdens zijn tienerjaren!
Nu niet meteen beginnen te lachen, want elk begin is/was moeilijk, maar de volhouder wint!!
Wellicht nog even voor de echte fans van het eerste uur: herinneren jullie je zwager Ruud nog?? (Al Bundy, No Ma'aM bordje - zie eerste bericht op 'Le Shed')
Afgelopen weekend was het weer raak! Tijdens het verjaardagsfeestje van Erwin's jongste dochter moest 'Bon pappa', zoals gebruikelijk, na het eten even een ommetje maken. Dit keer dus richting 'Le Shed' met in zijn kielzog wat, op agrarisch gebied, onervaren snaken. Zwager Ruud was natuurlijk de laatste die de deur uit kwam en Erwin vroeg zich al af wat hij in zijn broek had verstopt!
Was het een trouser-snake, the black mamba of toch een fles wc-verfrisser??
Natuurlijk had zwager Ruud weer een plannetje. We waren nog niet op 'Le Shed' of hij plaatste een wc-rol op een stok naast de mesthoop, plaatste de wc-verfrisser ernaast en zette de stoel zonder zitvlak ernaast met de wijze woorden van Al Bundy: 'Maybe it possible, just possible, that I have the same toiletseat as Bob Hope!'. Dit natuurlijk alleen voor de kenners!!
Helaas was het beeld van zwager Ruud op zijn favoriete plek met zijn broek op zijn enkels een dusdanige overtreding op de privacy en nudity regels van Google dat deze foto verwijderd diende te worden.
Wel had Erwin nog een foto in het bezit van een niet nader te noemen familielid die na het nuttigen van de nodige drankjes het nodig vond 'Broke Back Mountain' na te spelen:
Diegene die de juiste naam weet te vermelden als reactie op dit artikel, die zal een groente-pakket winnen!
Ook wellicht interessant om te weten is dat Erwin veel moeite gedaan heeft om zijn vitamine C peil op het juiste niveau te krijgen. Investeringen waren nodig, maar de eerste resultaten zijn zichtbaar!
De kruisbessen, die volgens eerdere berichten dus op de vlaai van 'Bon pappa' terecht gaan komen, zijn al de eerste lente-groeistuipen aan het laten zien!
Ook heeft Erwin nog wat aardbeienplantjes van vorig jaar (meer dood dan levend) maar in de grond geduwd. De overige (gekocht bij de Lidl) worden over 3 weken in de grond/worteldoek gepoot!
'Bon pappa' is, as we read ;-), pootaardappelen aan het poten en dit zal ervoor zorgen dat geheel Born voldoende aardappelen zal hebben voor het komende jaar. Bij ons geen Ierse aardappelrot!!!
De volgende rassen gaan vandaag in de grond:
Koopmans Blauwe.
VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS. Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.
(1937) Ouders: Zeeuwse Blauwe x Alpha. De kweker van dit vrij vroege, bijna ronde aardappeltje is dhr. C. Koopman. Verder dankt dit ras zijn naam aan de blauwe schil, inwendig is de knol lichtgeel. Annemieke Smit plaatste op internet een rake typering:
‘Koopmans Blauwe’ was voor mij een openbaring. Ik was nooit verder gekomen dan vastkokende en bloemige aardappels. Vastkokende bak je of gebruik je voor salades, bloemige kook je of daar maak je aardappelpuree van. Maar dit kleine, blauwe aardappeltje smaakte romig. Romig? Ja, romig. Ik kan het niet anders omschrijven. Ik testte het bij anderen. Gaf ze een aardappel uit de supermarkt en daarna een ‘Koopmans Blauwe’. En zelfs de minder begaafde fijnproevers wisten het meteen: dit is anders. Bloemig en vastkokend zijn ineens zinloze benamingen geworden. Dit aardappeltje ontsteeg alle categorieën. Helaas, de ‘Koopmans Blauwe’ wordt bijna niet meer verbouwd in Nederland. “Te gevoelig voor ziektes en er zitten zoveel pitjes in dat mensen geen zin hebben om ze te schillen”, verklaarden ze bij boerderij Schellach in Zeeland die tot voor kort mijn favoriete aardappeltje nog in het assortiment had. Vanaf dat moment heb ik me op iedere nieuwe, bijzondere aardappel gestort die ik bij de aardappelboer aantref. Maar geen één kan tippen aan ‘Koopmans Blauwe’.
Noorderling.
VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS. Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.
(1928) Ouders: Bravo x Jam. In Groningen en Friesland bij de liefhebber nog erg in trek! Destijds was het een veelzijdig aardappel, die een voortreffelijke smaak combineerde met een goede verwerkbaarheid in de zetmeelindustrie. Het is een vrij bolle, enigszins onregelmatig gevormde licht kruimige aardappel die vrij vroeg oogstbaar is en toch goed bewaarbaar. Geelschillig, lichtgeel knolvlees. We redden dit rasje van de ondergang door ze met een paar kwekers te blijven telen. Wie doet er mee?
Mayan Twilight.
HOOFDTEELT RAS VOOR FIJNPROEVERS. Een hoofdteelt ras betekent dat deze vanaf september oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf april. De hoofdteelt rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De minimale plantafstand is 70x40cm, wij adviseren om 80x40cm aan te houden.
(2008) Het uiterlijk van deze rood-gele aardappel maakt al nieuwsgierig. De smaak spant de kroon: fijn van textuur, een uitgesproken vast aardappel, min of meer zoet met een tintje amandelsmaak. Het knolvlees is geel met soms een adertje rood erdoorheen. Eigenlijk is de naam ‘Mayan’ niet terecht: ‘Inca Twilight’ was beter geweest, de knollen groeien van oorsprong namelijk niet in het Mayan-gebied… De knollen lenen zich voor koken, bakken, (dunne) chips en frituren. Het is geen bewaaraardappel, dus meteen beginnen met smullen!
De meeste van onze aardappels stammen af van Peruaanse en Zuid-Chileense soorten (Solanum tuberosum). In de hogere delen van de Andes, in Bolivia, groeit de Solanum phureja in een verscheidenheid van cultuurrassen, die al eeuwen daar geteeld worden. Het is de Scottish Crop Research Institute gelukt om voor ons klimaat geschikte rassen te ontwikkelen. Vanwege de unieke smaak en kleur zeer geliefd bij de nieuwsgierige en zich vernieuwende kok!
Zoals jullie zien is er van alles aan de hand op 'Le Shed' en zal vanaf heden regelmatig een update op deze blog komen!
Komend weekend staat er weer wat te gebeuren: installatie slang aan pomp, oprichten tunnelkasframe en folie etc etc!!
Tot snel!
zondag 11 maart 2012
11 maart 2012 - Le Shed upgrade naar 2.0
Vanmorgen was het zover. Na het omspitten van het eerste van de drie percelen was het tijd voor nieuwe beplanting.
'Bon pappa', de man met de groene vingers, vond het nodig om de moestuin om te zetten naar een evenbeeld van de Floriade. Gelukkig kon Erwin nog ingrijpen door de gepootte bloembollen weer op te graven en te vervangen door uilenbollen. De verrassing zal groot zijn!!!!!
In 'Le Shed' staan meerdere gewassen reeds in blijde verwachting van het lente seizoen:
- zwarte bessenstruik (voor bessen op brandewijn)
- herfstframbozen 2x (voor frambozen op brandewijn)
- rode bessen 2x (voor rode bes op brandewijn)
- rode en groene kruisbes 4x (brandewijn was op dus voor op de vlaai)
Tevens heeft een kleine ramp zich afgespeeld op 'Le Shed'; slechts 3 van de 8 olifantenknoflook bollen zijn uitgekomen. Twee waren al rot geworden doordat Erwin ze op de verkeerde plaats had neergelegd (naast de wasdroger), drie zagen er nog levensvatbaar uit, maar helaas.....
Weet u nog dat de brandewijn op was? De 4 struikjes roze champagne rabarber gaan dus niet op alcohol, maar de rabarber komt op de vlaai van 'Bon pappa' (wellicht toch met een scheutje alcohol).
Ook heeft Erwin weer onnodig geld uitgegeven: water kun je ook gewoon met de emmer en gieter thuis ophalen! Nee, Erwin wilt een aggregaat en pomp. Gelukkig dat ome Jan een goed idee had! Hij had namelijk nog een aggregaat en pomp in de garage staan. Voor een prikkie over te nemen!
Met wat vereende krachten bleek het aggregaat helemaal in orde te zin. Ook de pomp bleek te werken dus Erwin is dolgelukkig met zijn nieuwe waterbron!
Ook is ondertussen een koude bak gemaakt van polycarbonaat platen en dan weet u het wel: er zijn alweer de nodige zaden de grond in gegaan:
Een rijtje:
- prei
- rode kool
- Italiaanse palmkool
- Romeinse bindsla
- bleekselderij
- Barlotti ajuintjes
- knolselderij
Binnenkort dus de eerste foto's van de opgekomen groentjes......
Ook in de mesthoop begint het leven te krioelen; Erwin heeft namelijk een hele doos composthulp toegevoegd en dat wil wel.
Volgende week begint de bouw van de 3x4 tunnelkas en de steigerbalken ( waar de kas op komt te slaan) staan al bijna in de beits!
De groene tuingroeten van de leden van 'Le Shed'!
'Bon pappa', de man met de groene vingers, vond het nodig om de moestuin om te zetten naar een evenbeeld van de Floriade. Gelukkig kon Erwin nog ingrijpen door de gepootte bloembollen weer op te graven en te vervangen door uilenbollen. De verrassing zal groot zijn!!!!!
In 'Le Shed' staan meerdere gewassen reeds in blijde verwachting van het lente seizoen:
- zwarte bessenstruik (voor bessen op brandewijn)
- herfstframbozen 2x (voor frambozen op brandewijn)
- rode bessen 2x (voor rode bes op brandewijn)
- rode en groene kruisbes 4x (brandewijn was op dus voor op de vlaai)
Tevens heeft een kleine ramp zich afgespeeld op 'Le Shed'; slechts 3 van de 8 olifantenknoflook bollen zijn uitgekomen. Twee waren al rot geworden doordat Erwin ze op de verkeerde plaats had neergelegd (naast de wasdroger), drie zagen er nog levensvatbaar uit, maar helaas.....
Weet u nog dat de brandewijn op was? De 4 struikjes roze champagne rabarber gaan dus niet op alcohol, maar de rabarber komt op de vlaai van 'Bon pappa' (wellicht toch met een scheutje alcohol).
Ook heeft Erwin weer onnodig geld uitgegeven: water kun je ook gewoon met de emmer en gieter thuis ophalen! Nee, Erwin wilt een aggregaat en pomp. Gelukkig dat ome Jan een goed idee had! Hij had namelijk nog een aggregaat en pomp in de garage staan. Voor een prikkie over te nemen!
Met wat vereende krachten bleek het aggregaat helemaal in orde te zin. Ook de pomp bleek te werken dus Erwin is dolgelukkig met zijn nieuwe waterbron!
Ook is ondertussen een koude bak gemaakt van polycarbonaat platen en dan weet u het wel: er zijn alweer de nodige zaden de grond in gegaan:
Een rijtje:
- prei
- rode kool
- Italiaanse palmkool
- Romeinse bindsla
- bleekselderij
- Barlotti ajuintjes
- knolselderij
Binnenkort dus de eerste foto's van de opgekomen groentjes......
Ook in de mesthoop begint het leven te krioelen; Erwin heeft namelijk een hele doos composthulp toegevoegd en dat wil wel.
Volgende week begint de bouw van de 3x4 tunnelkas en de steigerbalken ( waar de kas op komt te slaan) staan al bijna in de beits!
De groene tuingroeten van de leden van 'Le Shed'!
Abonneren op:
Posts (Atom)